x
Schrijf je in en je ontvangt onze laatste trends, updates & aanbiedingen.

Klantenscore: 9,1 / 10 op basis van 96 beoordelingen

Willem Heesen
Geboren 26 februari 1925 Utrecht - overleden 12 mei 2007.

Willem Heesen volgde van 1943-1948 een vierjarige opleiding voor ontwerpers en decorateurs aan de Glasschool Leerdam. Zijn leraar daar was de beroemde glaskunstenaar Andries Copier. In 1948 werd Willem Heesen aangesteld als ontwerper bij de glasfabriek in Leerdam (Royal Leerdam)

In 1950 werd Willem Heesen reeds genomineerd voor de Good Design Award van het Museum of Modern Art te New York. Het oeuvre van Willem heesen ontwikkelt zich daarna langs verschillende sporen; hij maakt gravures op fabrieksproducten, ontwerpt drinkserviezen en vazen.

Na de pensionering van Andries Copier werd Willem Heesen in 1967 hoofdontwerper van de glasfabriek te Leerdam. Tot dan toe had hij zich uitsluitend beziggehouden met het ontwerpen en decoreren van glas, maar intussen zocht hij voortdurend naar mogelijkheden om zelf glas te gaan blazen.

In 1977 verlaat Willem Heesen de Leerdamse glasfabriek en start de glasstudio "de Oude Horn", een centrum voor glaskunstenaars als ook een ontmoetingsplaats voor kunstenaars die met het medium glas willen experimenteren.
De beginjaren van De Oude Horn waren niet gemakkelijk: Willem Heesen maakte zich met vallen en opstaan het glasblazen eigen met steun van onder meer oud-glasblazers van de Glasfabriek Leerdam als Piet van Klei en Jan Keuken. In De Oude Horn werd volop geëxperimenteerd met soms bijna verloren technieken die weer werden opgehaald en verbeterd. Een enorme steun voor het prestige van de studio was de komst in 1978 van Andries Copier, de ontwerper die meer dan vijftig jaar het beeld bepaalde van de glasfabriek Leerdam. Na Copier volgde een keur aan beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Het werk van Willem Heesen, de vazen en schalen, de autonome objecten en de vlakglaspanelen, verwijzen altijd naar de natuur. Het landschap rond de Linge, de mysterie van het leven in het water, worden door Heesen poëtisch vertaald in zijn hele oeuvre. De laatste jaren werden de Unica van Willem Heesen door zijn zoon Bernard Heesen geblazen.

Bekijk hier de glaskunst van Willem Heesen