Op 30 april 2013 wordt het nieuwe oranjevaasje, het 'Koningsvaasje' uitgebracht door het Nationaal Glasmuseum. Het vaasje is ontworpen door Willem Noyons en wordt uitgebracht ter ere van de troonswisseling waarbij koningin Beatrix afstand doet en prins Willem-Alexander ingehuldigd zal worden als koning.

Noyons liet zich inspireren door de granaatappel bij het ontwerp van dit oranjevaasje. Het granaatappeltje is een vrucht met veel symbolische betekenissen. De boom heeft een bijzondere en koninklijke uitstraling en is als teken van rijkdom en vruchtbaarheid gebruikt in de aankleding van de eerste tempel van koning Salomo. De granaatappel staat ook voor vernieuwing van de natuur en staat voor de symbolische weergave van de diversiteit en eenheid van het leven.

Bij het zoeken naar een recept naar helderrood glas ontstond in de Glasfabriek Leerdam een oranjekleurig glas waarin de ontwerper Chris Lanooy in 1927 het bekende Julianavaasje ontwierp ter gelegenheid van de 18e verjaardag van de prinses. In de traditie van de Oranjevaasjes ontstond een serie vaasjes. Het Nationaal Glasmuseum heeft de complete collectie van deze rijke traditie tentoongesteld.

Willem Noyons (1956) houdt zich sinds 1982 bezig met het ontwerpen van producten, grafisch vormgeven en ruimtelijk werk. Noyons heeft in 2002 het Alexander- en Maximavaasje ontworpen, ter gelegenheid van hun huwelijk. In 2005 heeft hij wederom een vaasje ontworpen, het zogenaamde Alexiavaasje.


Het Koningsvaasje wordt uitgebracht in een genummerde en gesigneerde oplage.